HTML

Ernyőblog

Botcsinálta kezdő siklóernyős szenvedelmei..

Linkblog

Házifeladat

2011.11.23. 10:15 :: Sparhelt

Az alábbi házifeladatot kaptam:

Mint talán már láttátok, a honlapunk nyitóoldalán egy friss mentőernyős történet olvasható. A hetedik magasstartom A Pilóta vizsgára készülő hölgyektől/uraktól szívesen fogadnék egy kis rövid esetelemzést (de ha van kedvetek, akár mástól is). Ha van rá egy kis időtök, szedjétek össze röviden az esettel kapcsolatos gondolataitokat.

Szóval: Az adott cikkben az alábbi dolgokat vettem észre. A balesethez - akár csak a filmekben látott repülőgép szerencsétlenségekhez - több szerencsétlen momentum összejötte szükségeltetett. Szerencsétlen körülmény az is, hogy egy kezdő, pár felszállással rendelkező pilóta volt a balesetet elszenvedő fél, pedig alapvetően nem az ő hibája okozta az eseményt. A probléma a leszállásnál kezdődött, amikor egy másik pilóta a leszállóban végzett mindenféle egyéb gyakorlatot, amit ráadásul földfelszín közelében nem is lett volna tanácsos elvégezni. Szemmel láthatólag nem vett tudomást a közelgő másik pilótáról, ráadásul, mivel a másik szintben lejjebb is helyezkedett el, így elsőbbsége is volt vele szemben. (Az illető pilóta olasz volt - mit várhat az ember egy olyan néptől, aki macskát eszik és énekel, ahelyett, hogy dolgozna?) Véleményem szerint azonban, némi defenzív vezetéssel az eset kivédhető lett volna. Rádión felhívták a magyar pilóta figyelmét arra, hogy az előtte lévő nem teljesen beszámítható - így felelőtlenség volt folytatni a leszállást, illetve jobban kellett volna figyelni a másik reakciójára. Amikor a végzetes megközelítés megtörtént, szerintem hiba volt az ordítozás a fütyülés vagy a mutogatás, hiszen ezt a levegőben nagyon nem lehet hallani vagy látni, tehát figyelemfelhívó ereje viszonylag csekély, viszont megy vele az idő. A meglátásom szerint inkább kitérő műveleteket kellett volna elkezdeni az olasszal szemben. A dolgok innentől kettéválnak. Az olasz spirált kezd, aminek ütközés lesz a következménye, ami láthatólag az olaszt nem rendíti meg és rendben leszáll. A magyar pilóta helyesen felmérve a helyzetét mentőernyőt dob - de azt rosszul. Az ernyő olyan helyre kerül, akol nincs légáramlás, ezért nem tud feltöltődni, így működésképtelen. A pilóta hibázik abban, hogy elkezd a főernyővel foglalkozni anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a mentőernyő töltődni kezd, így értékes magasságot veszít. Szerencsére az utolsó pillanatban korrigál, így nem lesz komolyabb baja. Összefoglalva: A balesetet egyértelműen az olasz pilóta sorozatos szabálytalansága okozta, de közrejátszott benne a magyar tanuló tapasztalatlansága is. Csendben jegyzem meg, hogy így elméletben, széken ülve könnyű okosnak lennem, a gyakorlatban én sem biztos, hogy jobban oldottam volna meg, de más kárából tanul az ember..

1 komment

Címkék: blog sport baleset siklóernyő házifeladat

A bejegyzés trackback címe:

https://teknyosernyo.blog.hu/api/trackback/id/tr523405383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laxi (törölt) 2012.10.17. 08:05:11

>> Csendben jegyzem meg, hogy így elméletben, széken ülve könnyű okosnak lennem

Hát, én is inkább csak olvasni szerettem volna :D :D

Nagy László